Wednesday , 22 February 2017

Matakuliah Matematika untuk Kimia II

Memahami konsep-konsep dasar matematika yang digunakan dalam ilmu kimia dan mampu menerapkannya untuk menganalisis dan menye­le­sai­kan persoalan-persoalan dalam perkuliahan kimia/Understanding basic concepts of mathematics that required for the full range of to­pics that make up a university degree course in chemistry.

Persamaan Diferensial Order Satu, Persamaan Diferensial Order Dua, Fungsi-Fungsi Khusus (Fung­si Legendre, Fungsi Hermite, Fungsi Laguerre, Fungsi Bessel), Persamaan Diferensial Par­sial, Ekspansi Orthogonal Dan Analisis Fourier, Vektor, Determinan, Matriks Dan Transfor­ma­si Linier, Matriks Dan Masalah Nilai Eigen, Metode Numerik, Probabilitas Dan Statistik/(1) First-Order Differential Equations; (2) Second-Order Differential Equations: Constant coefficients; (3) Second-order differential equations. Some special functions;                     (4) Partial differential equations; (5) Orthogonal expansions. Fourier analysis; (6) Vectors; (7) Deter­mi­nants; (8) Matrices and linear transformations; (9) The matrix eigenvalue problem; (10) Nu­meri­cal methods; (11) Probability and statistics.

Setelah mempelajari bahan kajian melalui studi literatur, diskusi, tanya jawab, penugasan dan latihan, mahasiswa dapat memahami konsep-konsep dasar matematika yang digunakan dalam ilmu kimia dan menerapkannya untuk menganalisis dan menyelesaikan persoalan-persoalan dalam perkuliahan kimia./After learning the Subject Matters through literature studying, discussions, questions-answers, structured exercises and assignments, students are able to understand basic concepts of mathematics that required for the full range of to­pics that make up a university degree course in chemistry.

Daftar Pustaka/ References

1. Erich Steiner, 2008, The Chemistry Maths Book, edisi ke-2, Oxford University Press Inc., New York.
  2. James R. Barrante, 2004, Applied Mathematics for Physical Chemistry, edisi ke-3, Pearson Prentice Hall, Upper Saddle River.
  3. Gyorgy Pota, 2006, Mathematical Problems for Chemistry Students, Elsevier, Amsterdam.

Robert G. Mortimer, 2005. Mathematics for Physical Chemistry 3rd edition, Elsevier: London